Ini namanya edisi menu makan untuk hidup ye kawan-kawan, a.k.a malas kurang rajin nak masak...kih kih kihh. Apa yang diperlukan hanyalah:
1 biji bawang besar
2 ekor ikan perkasam
1 biji telur
5 biji cili api
Seinci belacan
Hirisan timun dan tomato
Tomato yang dipotong dadu
Dah, tu je..dah boleh jadi lauk yang cukup mengenyangkan.
Nak kena ajar jugak ke cara-cara nak masak ni? Ikan pekasam tu goreng cam biasa...dekat-dekat nak masak...taburkan hirisan bawang besar...agak-agak dah layu, angkat lah.
Cili api tu pulak, tumbuk...pastu amik belacan...bakar lebih kurang (cucuk kat garfu, layur atas api), then tumbuk sekali ngan cili...last sekali amik tomato yang dipotong dadu tu, tumbuk sekali. Dah siap sambal belacan ekspress.
Sedap tak sedap, itu belakang cerita.
Yang pasti kesemuanya licin.
Nota kaki: Anak dara aku yg berusia 2 tahun 9 bulan tu penggemar ikan pekasam rupanya!
yg simple tu yg best, klu saya lauk mcm ni bertambah2 nasik =D
ReplyDeletepekasam per tu...kalo pekasam beras mak akak buat kat kampung nuh...pergh...takpayah dah lauk lain..meliur tgok lauk lauk tu la...sebenarnya akak lg suka makan mcm tu..selera..yg susah nya en hubby...buat kita ni macam amik ijazah nak jd chef wan..
ReplyDeleteHubby kakak sekarang outstation kat negeri bawah bayu balik mesti beli ikan pekasam. Bolehlah buat macam Wani buat nie... sambal belacan tu style kakak juga.:)
ReplyDeletekak nora, pekasam beras ni...tu yg yummy2x...hihi
ReplyDeletekakak,
ReplyDeletepercaya tak kalau wani kata...ni sambal belacan pertama dalam hidup yg wani buat sendiri...haha
Wani...
ReplyDeletekakcik pun kalau 'rajin', itulah lauk yang kakcik masak/buat. :)
Mkn dgn nasik panas2. Pergggghhh .. bertmbh2 wani.
ReplyDeletepnjgnya nme menu kak..klu nk resepi xnk hidup cmne plak??hehe
ReplyDeletesodap.....
ReplyDeleteden kalau pekasam ni...tak leh nak masuk....tak suka baunya...tapi wife den...suka bangat.....ahakz
ReplyDeletenak ikan pekasam!! tukar dgn rendang tok bole...
ReplyDeletetak reti makan pekasam
ReplyDeletetapi hari tu rasa sikit
sedap jugak :)