Thursday, October 6, 2011

Pos Laju dan Pos Ekspress

Semenjak dua menjak ni aku asyikkk la tengok blogger post entry berkenaan dengan kiriman mereka yang tak sampai kat tangan penerima, sebaliknya sampai kat tangan sendiri. Mungkin blogger kurang alert, tapi bagi peniaga online macam aku... hopkos kena alert, it is all bout cost beb!

So, hari ni aku ada idea..nak sharing ngan korang2 yang nak post hadiah2 contest atau GA...almaklumlah, bukan hari-hari korang mengepos kan...kadang lain pejabat pos, lain ragamnya. Tapi bila benda melibatkan kos dan RM ni...baik sediakan payung sebelum hujan, beringat sebelum kena, untung sebelum rugi...haha

Ok, yang kat bawah ni dinamakan Pos Laju...atau National Courier. Secara asasnya, apa2 sahaja item boleh dipos menggunakan pos laju. Dari segi durasi masa pulak, kita pos hari ni, konpem sampai esok. Tapi ikut kawasan lah jugak. Yang pasti, dari segi security, memang selamat sebab perlukan tandatangan penerima dan juga no. IC. Kalau kita tak ada kat rumah pun, kadang posmen call atau dorang tinggal kad suruh collect kat pejabat poslaju. Kalau barang hilang pulak, kita boleh claim...tapi ada limit. Tapi setakat ni kes kehilangan tu rasanya below 5% lah. 


Plastik poslaju tu bukan semua orang boleh dapat. Kena tengok staff yang menjaganya. Kalau kena yang kerek, memang tak dapat lah. Sebab asalnya kan plastik tu diberi untuk orang2 yang ada akaun dengan poslaju je...biasanya peniaga2 on9 ada lah. Tapi aku tak ada akaun pon...plastik tu sebundle ada gak kat rumah aku. Tau cemana nak dapat? Laki aku berbaik2 dengan gadis kaunter...ahaha...kenyit2 mata lebih kurang....hamik kau....berbondong2 budak tu kasi. Berbulan2 makan pakai tak habis. 

Slip nak tulis alamat tu pon boleh je mintak bebanyak, simpan kat rumah...hehe...senang. Bila nak pos nanti, tak de la terhegeh-hegeh nak tulis kat pejabat pos.

Habis cerita pasal poslaju, yang ni pulak orang panggil Pos Ekspress... Secara amnya, pos ekspress boleh digunakan untuk pengeposan dokumen SAHAJA ye. 

*abaikan harga-tu harga2 lama...aku ambik kat forum lowyat

Tapi disebabkan trend berniaga secara on9 semakin menjadi-jadi dan lambakan Pos Ekspress digunakan yang bila dipegang-pegang, sah-sah bukan dokumen....maka pejabat pos pun melancarkan AMUKAN mereka dan menjadi strict dalam hal ini. So, mana2 yang dorang rasa bukan dokumen, terus akan dihantar semula ke penerima. Burn gitu je lah sampul pos ekspress yang korang beli tu... Yang ni berkuatkuasa Julai 2011 yang lepas.

Tapi tak semua posmen mengamuk. Ada yang baik hati, terima je sampul pos ekspress yang berisi barangan bukan dokumen tu. Cuma kes2 terpencil lah. Segelintir je.

So, nasihat aku untuk korang...dari nak berjimat kos pos hadiah2 GA/contest/apa-apa je lah tu...baik lah guna PosLaju...hehehe

Itu aje nak cerita.

Sekian, terima kasih.

*Gambar2 diambil dari forum lowyat :p

16 comments:

  1. ooowh mcm tu citenye hehe...kakNo klo taktau memang tanye kerani tu nak pos guna cara apa..maklum la tak reti nk guna hehe...

    Lepas ni leh jd promoter POS M'SIA la ye hihi..


    pssst...baucer diskaun tu dh sampai belom?..

    ReplyDelete
  2. tu la..sy dulu penah pos adiah kt sorang kawan tu..tp dia je xsmpai..kat org len sampai je

    ReplyDelete
  3. tak nak tanggung risiko..
    jadi nak pos barang guna pos laju je la lagi baik kan..

    ReplyDelete
  4. ooo, akak mmg jarang guna benda alah ni semua..:)

    ReplyDelete
  5. kakNo...dah sampai, tapi disebabkan pelan tergendala...tak tahu lah sampai ke tak kami kat sana...hehe

    bulan ni mcm dah full agenda utk setiap minggu :(

    ReplyDelete
  6. suker dgr lagu pos laju

    ..... pos laju datang....

    ReplyDelete
  7. terima kasih bagi info ni,saya pun baru je berjinak2 bisnes online ni...jadi betul lah diorang kata ada plstik tuk pos laju...oh tapi untuk yang ada akaun ye....macam mana tu ye..

    ReplyDelete
  8. Mujurlah dulu kakcik pos tupperware guna sampul pos ekspres boleh lepas! :)

    ReplyDelete
  9. Akk pun dah lama tak mengepos. Baru je tahu takboleh guna pos ekspress. Tapi minggu lepas suami akk pos wallet guna pos ekpress. Alhamdulillah,sampai gak.

    ReplyDelete
  10. betul tu pos express tu tu surat atau dokumen, buat masa ni cik in tak de masalah ngan pos pos ni.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...