Wednesday, February 20, 2013

Nasi Tumpang. Tumpang Siapa? Jom baca.


Sebenarnya bukan pertama kali tengok nasi tumpang ni. Banyak kali dah (sejak duduk Kelantan ni lah). Tapi setelah setahun lebih berlalu, baru la terdetik nak mencuba nasi tumpang ni. Tau tak berapa harganya??? 

RM 1.20 je uosss!!!

Murah giler kann? Nasi ni dibungkus dalam daun pisang masa panas2 lg <--I guess! Sebab tekstur nasi tu lembut, mcm nasi impit. Tapi bukan nasi impit. Dan kalau ko nak brekpes, makan 1 je. Tapi kalau niat nak mentekedarah, 2 pon belum tentu cukup.



Cara bungkus dia pelik sikit. Bukan dibungkus macam tapai tu...mkna kata sekepal macam tu... Tidak. Dia macam nasi tu diratakan atas daun pisang, pastu digulung2 jadi kon. Err... ntah la korang paham ke tak.


Lauk-lauknya pula terdiri daripada dua ekor udang, sehiris telur goreng (mungkin dalam sebiji tu dia potong 3 atau 4. Dan sikit isi ikan... Kuah yang korang nampak tu aku rasa dari sambal udang tadi. Rasa? Perghhhh... Kalau laa aku tahu nasi tumpang ni sedappp gilerrr, dari dulu aku dah bekpes cari nasi tumpang hari-hari!



Korang pernah cuba? Must try if u come to Kelantan!

24 comments:

  1. Murah gila! Pernah nampak, dan wonder kenapa dipanggil nasi TUMPANG? hahaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pon still trtanya2..kenapa nasi tumpang...haha

      Delete
  2. ye ke sedap??zee pun tak pernah makan nasi tumpang ni..selalu tengok orang makan..len kali balik kg mesti try ni..

    ReplyDelete
  3. Kakcik pernah makan waktu kakcik ke Kelantan dulu. :)

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum,
    Ore kelate pong dok rajin make lagi muga ni hu huhu

    ReplyDelete
  5. sengget doploh sen?murahnya?
    kalau hakak dua baru cukup hehehe sebab sekarang ni mentekedarah hahaha

    ReplyDelete
  6. Aikkk...den duduk2 kelantan 2 tahun....tak nampak pun....pelik ni...tapi murah aaaa......tak sabar nak makan....kat Selangor tak de ke...??

    ReplyDelete
  7. tadi tengok kat insta wani dok tertanya2 jugak apa benda a cantik sangt bungkus nye nih..hehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..apa insta kak diana? sy ada follow tak...?

      Delete
  8. Assalamualaikum kak , sedapnya. nak rasa!

    ReplyDelete
  9. Murahhhhh ...
    Kenapa tumpang ...yeee...

    ReplyDelete
  10. First time dengar dan tengok ni.

    Kat KB kat mana ada jual ni? Mesti cuba bila saya ke sana lain kali

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin atas pasar siti khadijah pon ada jual. lokasi sy beli ni, area kampung2. kalau bagitau takut tak jumpa cari :)

      Delete
  11. kita nih nama jah ore kelate... tp tak rajin make lg... kiki... sedap ke wei... :-)

    ReplyDelete
  12. tak pernah try pun masa kat kelantannn ehhehehe....tunggu saya pulang kelantann...P.S entah bilanya ahhahaha

    ReplyDelete
  13. nasi tupee..ima pn x pernah raso..1st blik kijo kelate..tgok sain2 mkn mcm sedak..kalu sain2 h0k duk luar mari pun ima rekemen sruh mkn..tp diri sndiri x pnh mkn..hihihi.. :D

    ReplyDelete
  14. tak pernah jumpa pulak..
    ada di jual di kelantan je lah ya
    lain kali kalau ke sana (etah bila )
    boleh la cuba.. hehe

    ReplyDelete
  15. Dulu jumpa oghe jual kat Pasar Siti Khadijah, tapi dak beli pun. Rugi.

    ReplyDelete
  16. penah makan jugak...hehe

    p/s haah kak...seberang sungai tu je...xyah nak transport lain dah...kedai2 memang tepi sungai...pegi la kak...hehe

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...