Ini bukan resipi menggunakan ayam yang demam campak ye..kih kih kih...Tapi ni resepi yang paling ringkas di abad ni, pejam mata pon buleh buat (kalau terror la...haha)... Sebab nya boleh main campak-campak je. Bahan-bahan pon ringkas.
Bahan-Bahan:
Isi ayam bahagian dada (dihiris nipis)
Cili
Bawang merah & bawang besar
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Cara-Cara Memasak:
Perap isi ayam dengan serbuk kunyit dan garam sebelum tidur. Kupas bawang siap-siap, juga sebelum tidur. Perapan ayam tadi simpan dalam peti ais dulu..jangan kau taruk kat tempat beku udah la ye. Yang bawang tu pulak...letak je kat luar, tapi pastikan mangkuk bertutup lah. Sebaik sahaja bangkit dari tidur untuk sahur (bangun kol 5 lebih pun sempat masak ni), terus hiris bawang merah nipis2. Bawang besar jangan hiris nipis sangat. Cili pulak main potong ikut suka je.
Panaskan minyak dalam kuali, campak bawang merah dan cili...dah garing sikit, campak isi ayam tu...agak-agak dah nak masak ayam, campak pulak hirisan bawang besar. So, 5 minit je kan? Terus boleh makan dengan nasik panas-panas...
p/s: Macam buang tebiat pulak aku kongsi resipi nih...hihi
Selamat mencuba!
P/s lagi: kak azila punya resipi, macam ni jugak ke? hehe...kalau tak sama...meh la sharing2.. :)
bagus tuu.. share.. nanti boleh buat.. sahur tadi simple2 je..
ReplyDeletetengok jam baru pukul 10 pagi..
ReplyDeletesetakat ni maintain lagi.. ;)
woo terbaek aa resipi nih..mmg xde dlm buku resipi memana nih..huhu~
ReplyDeletepg td sy sahur daging msk kicap..mabeless! makcik yg mskkan semlm..pehtu tapau bwk blk rmh..haha~ =P
farah..kot buntu tatau nak masak apa kan, so bleh prektis resipi campak2 ni :)
ReplyDeleteai..dan sekarang jam 12, pun masih maintain...hihi (even biasa lunch hour jam 12)
ReplyDeletekak diana, resipi simple ni..tu yg masak time sahur...rasa cam tak best nak panaskan...ehehe
ReplyDeletekalo sambal2 tumis ke..harus masak malam...tak de nye nak menumis waktu sahur :)
yana...best jugak tu...nak beli daging lah balik nanti :)
ReplyDeleteyg simple2 mcm ni mmg selalu suka nak cuba.. mmg sesuai sgt utk juadah bersahur kan.. sbb selalunya klu dada ayam tu mmg tak berusik kat rumah akak.. klu potong kecik2 tu mungkin baru dia org beminat nak makan kot..
ReplyDeletesama la ngan wani...dada ayam ni kalo goreng seketul je daku tak makan..hehe...tp if hiris kecik2...baru sedap :)
ReplyDeleteSelalu gak buat ayam kunyit ni, sama je resepi senang dan sedap..makan ngan budu ulam & nasi panas hihi
ReplyDeletemain campak2 pun kena hati..nanti terpecik minyak pula
ReplyDeletemmg shedappp ayam grg kunyit ni...kegemaran ramai kat umah ni~
ReplyDelete