Tuesday, August 2, 2011

Kisah Tart Nenas dan Batang Buruk

Ya ampunnn...bukan aku sengaja nak menulis entry2 berunsur makanan ni. Tapi dah itu yang terlintas kan. Ni pon hutang 1 lagi entry pasal masak memasak ngan opismate aku... dia nak tahu cemana aku buat daging masak kicap...hihi...jangan gelak! Daging masak kicap cara aku pon ada yang berkenan tau.

Tinggalkan daging, kita terus ke tart nenas dan batang buruk. Bukan aku yang buat. Aku reti buat cookies yang sekali bancuh, gentel2 dan bakar. Renyah-renyah ni aku tau makan je. So, nak dijadikan cerita pes taim aku tengok orang buat tart ni...my mother in law (MIL). Relaks je dia amik tempahan orang sampai beribu2 kot tiap kali bulan puasa. Aku nak tolong dia siapkan seloyang (sekali bakar) tu ponnnn berpeluh nak menggulung.

Batang buruk pulak...1st time jugak aku tengok MIL yang buat...dia gulung tepung tu dengan hujung chopstick atau batang pen kilometrico tu. Lepas tu jemur, goreng. (Jakun plak aku...).Time orang nak ambil, baru dia gaul dengan tepung kacang hijau. Marvellous! Family aku mana ada buat kuih2 tradisi gini...hihi...Mak aku tau beli je. Sebab mak aku menjahit...dan bakat menjahit diturunkan kat aku :)

Tahun pertama berkahwin, aku tolong 'ambil tempahan' untuk MIL...since mak aku yang cerewet tu pon kata tart MIL aku sangat marvellous katanya. Mana tak marvellous, jem pon buat sendiri...berjam2 atas dapur... Tahun seterusnya... return customer pulak yang cari...tak payah tunggu aku tanya. Alhamdulillah. Tu tandanya sedap la kan...ahaks!

So, ada sesapa area Puchong berminat nak order, leh roger aku yep... harga tart nenas tu RM 39 sebalang of 100. RM 20 untuk 50 bijik. Harga btg buruk aku tak ingat...tapi around RM 12 je kot untuk 100. Lupa plak.

*update- batang buruk RM 15-100 :)

p/s: korang buat sendiri kuih raya? atau order je? Aku? cilok apa yang MIL buat je...ahaha...ala...balik kg nanti aku tlg dia buat sama lah kan. kih kih kih

37 comments:

  1. Wani, KC nak batang buruk. Boleh eh?

    ReplyDelete
  2. buleh je kc... nnti roger eh...leh dating ngan kc nanti :)


    *ada pembetulan rege btg buruk tu..baru sms MIL...hihi

    ReplyDelete
  3. xbuat xbeli tp amik yg mak kueh rya mak kt kg..mak pn pesan xpyh lh nk buat2 kueh..amik jer yg kt kg..hehehehe

    ReplyDelete
  4. aduh...dua2 kuih peberet i...tp sy kat seremban...mcm mana?

    ReplyDelete
  5. batang buruk pilihan setiap kali raya.. huhu...

    ReplyDelete
  6. QiutMummy...untung kita ada mak yg boleh di pow kuih rayanya kannn

    ReplyDelete
  7. Rose....seremban ke? Buleh la...umah MIL sy kat Jelebu, on the way je tu :)

    ReplyDelete
  8. NM02, sedap kan btg buruk...tapi wani makan yg MIL buat je..hehe...

    kalo yg beli ni, kureng...sbb kdg tu ada yg batangnya besar sangat.

    ReplyDelete
  9. sedapnya...rasa cam nak try batang buruk gakla wani..terima lg x tempahan?hehheh

    ReplyDelete
  10. Tahun ni sebiji kuih raya pun kakcik belum tempah. Buat jauh sekali la...

    ReplyDelete
  11. boleh je kak zila..nnti roger2 lah wani :)

    kakcik, mcm wani la...tak de tempah, nak buat pon M, so balik ngendeng ngan MIL je lah..ahaha

    ReplyDelete
  12. farah batu satu kueh tempah tau.. nak tanye hubby dulu macamana.. kalau dia takda buat order lagi, farah nak laa tart..

    ReplyDelete
  13. kena menuntut habis habisan ngan MIL tu dear..senang nnt dapat resipi sedap :)

    ReplyDelete
  14. ok farah..kalau nak order, roger2 la :)

    ReplyDelete
  15. oh syida...kemalasan melanda daku nak mengorek gambar...hihi

    ReplyDelete
  16. Pinky Momma...

    dah menuntut...tp stakat ni fail lagi :)

    ReplyDelete
  17. jemput ke blog usahawan muda. http://biznesshoppe.blogspot.com/

    ReplyDelete
  18. hehehe..nasib baik baca entry nie pas buka pose..hehehe..kalau sy raya biasa tak byk sgt kuih sbb bro and sis kebanyakkan xde kat rumah..kalau ade pun raya pertama jer...heheh

    Regards,
    -Strider-

    ReplyDelete
  19. kurang dah membeli kuih raya kot tahun ni sebab tak penah habis.. sayang..

    ReplyDelete
  20. wahhh...promote....promote...ahakz....

    kalau ada repet order tu...mmg sodap lah tu....org yg libat dlm industri makanan ni...mmg peka akan hal2 mcm ni...ahakz

    ReplyDelete
  21. dah lama jgk tak buat kuih raya...
    last time before kawen kot...

    kuih tradisional yg remeh2 lg la x reti nak buat.
    hahaha...

    ReplyDelete
  22. nampak gayanya kami order lg la tahun nie heheheee

    ReplyDelete
  23. order kat kedai,cilok MIL and mak sendiri punya...bijak kan? hehe

    ReplyDelete
  24. qema tempah dgn adik ipar 4jenis yang sedap2 cukup la kot hihi raya pun blik kg lama..

    ReplyDelete
  25. Strider, orang bujang biasanya tak fikir sgt pasal kuih muih ni kannn...hihi

    ReplyDelete
  26. Chekgu, betul tu...tp kalo yg buat sdiri biasanya cepat je licin...hihi

    ReplyDelete
  27. anisalya...lebih kurang la kita...time anak dara dulu rajin :)

    ReplyDelete
  28. tuan sahrom...order pon senang..tk pyh pikir beli bahan nk buat :P

    ReplyDelete
  29. maya...ye mmg bijak sekali...hihi

    ReplyDelete
  30. qema...wani kan kalo yg sedap2 tu beli utk isi perut sendiri je...hahaha....

    ReplyDelete
  31. wani ...ode dari johor ambik tak :D

    ReplyDelete
  32. kalau johor mmg tak dapek nak tolong :)

    ReplyDelete
  33. saya nak tart nenas 50 biji, batang buruk tu nak 100...tapi nak dalam minggu ketiga puasa nnt...boleh ke?

    ReplyDelete
  34. Rose, wani mybe blk kg nxt week...so, 14hb la kalau hantar...

    tp kalau balik nxt 2 weeks, mknanya 21hb tu la hantar kuih...

    kalau konpem, sms ye

    0172019859

    ReplyDelete
  35. ok wani...ni plak no saya 0197569373

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...