Thursday, August 4, 2011

Buka Puasa dengan 'Hati berulam Jantung'

Aku memang tak makan hati. Tapi jantung aku suka...jantung pisang...milk booster tu. Tapi semalam aku dihidangkan dengan 'hati'. Walau pahit kat tekak ni aku rasakan, terpaksa juga telan. Makan hati punya pasal, penyudahnya, kol 930pm lg dah tumbang. Ditambah lagi dengan keletihan sebagai seorang ibu menyusukan anak, penat nya berganda. Hanya yang pernah menjadi ibu yang menyusukan anak je yang tahu.

Mungkin orang tengok, alah...setakat ko sua (.)(.) kat mulut mahkhluk halus tu... apa yang penat? Sambil baring pon buleh kan. Ok, kalau ada yang cakap macam tu (perempuan) tolong test sua ko punya (.)(.) kat baby...sejam tanpa henti...selang 2 jam, boleh? Kalau lelaki yang pandang rendah, tak pe la...biarkan...depa takkan merasa.

Tutup cerita kepenatan menyusu, pagi tadi aku bangun kol 3am. 

Teringat yang aku tak masak apa pun lagi selain nasi. Berbuka makan beberapa potong kecil murtabak je. Air pun baru minum 2 gelas. Terus suami pun terjaga sama, hulurkan aku dua gelas air. Terima kasih bang sebab prihatin. Dia nak aku tak stress menyusukan si kecik tu, so dia bawakan segelas soya, dengan harapan lepas aku minum soya tu terus turun masuk dalam (.)(.) dan terus menjadi mangsa sedutan Zaquan. Tinggi sungguh imaginasi ko ye bang. Habis soya, dia hulurkan Ribena pulak. 

Dah habis 2 gelas, mata tak leh lelap dah. Terus aku masuk dapur...goreng daging. Daging lagiiiiiiiii..... ada cerita kenapa aku asek masak daging nih. Tapi tak leh gitau, kang korang kata aku nyanyuk :p

Sambil2 goreng daging tu, aku siapkan kerja2 terbengkalai - potong baju. Semalam tak leh nak potong, sebab hari Rabu...hihi... Sapa tukang jaet, mesti ada yg tau kot napa tak potong kain hari Rabu. Mungkin sekadar mitos, tp ntahla...aku terikut pulak.

Bersahur tetap aku lewatkan. Tapi dari masa aku bangun tu, macam2 aku makan... coklat...rambutan...Cuma lepas dah azan Subuh, baru teringat...aku hanya minum segelas air lepas sahur...huhu...Total air yg minum semalam 5 gelas je!

Hurm...mudah2an hari ni aku ok... kalau ikut pengalaman sebelumnya, kurang dari 8 gelas akan membuatkan aku 'flat'.

p/s: Cer teka...pasal apa aku asek masak daging je...hehe

13 comments:

  1. banyak betul persoalan disini...
    kenape asek masak daging..?
    kenape tak boleh potong kain hari rabu..?
    kenape..?hehehe..

    ReplyDelete
  2. earm sy ary ni lpe bersahur...bf bby gk..xtw lh pew akn jdk...aah npe xleh ptotng msa ary rabu??da mslh ker????

    ReplyDelete
  3. hikhikhik.. tak tau jawapannya.. nanti kang ai terbagi balik soalan pulak.. ;)

    ReplyDelete
  4. Pasal masak daging tu ekceli terpaksa, semalam sebelum gi kerja, ter'keluarkan' daging..letak atas sinki...so, alang2 balik tengok dh lembut dan takut tak elok, masak la daging tu...huhu

    pasal tak leh potong kain hari rabu tu wallahualam. makcik2 sy yg tailor tu kata takut x menjadi..hehe

    ReplyDelete
  5. farah suka daging.. tapi en hubby kurang pulaa..

    ReplyDelete
  6. oh gitu..means kena make sure mkn sume mende berat and cukup nutrien lah utk susukn ank kan..xmo bg flat? =)

    ReplyDelete
  7. alaaa..kenapa akak da jawabkannn...baru nak tekaaa!!! huhuhu...

    ReplyDelete
  8. kenapa tak boleh potong kain hari rabu??

    makan daging sebab nak tambah darah ke??

    ReplyDelete
  9. Hurm...tatau nk kata lah, tapi trikut ngan makcik2 tailor...dorang kata slalu kalo motong ari rabu, mesti ada tersilap :)

    ReplyDelete
  10. owh..kakNo pun tak tau mitos pasal hari rabu hehe..tp mmg kadang2 ada banyak mitos org tua2 ni..takleh sapu malam2 takut rezeki takde..padahal malam2 takut kita tersapu jarum ke kaca ke..tak nampak kang takut terkena kaki pla huhu...

    ReplyDelete
  11. sokong wani..
    Ibu yg pernah menyusu ja tau camna..
    Air penting tapi bulan puasa ni mmg selalu miss la..
    jgn lupa amik susu n makan nasik banyak sikit.. br la susu tu banyak n berkhasiat..:) caiyok3
    apasal daging?! yg tu ja yg teringat ada dlm peti ais kan?!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...