Monday, July 18, 2011

Kisah di sebalik Cekodok Pisang

Cekodok Pisang dalam cerita ini tiada kena mengena dengan cekodok di dalam entry INI. Ini ceritera hari minggu yang lalu, sehari selepas kisah cekodok marah itu. Satu panggilan dibuat ke kampung.

Anak: Hello...assalamualaikum umi...buat apa tu? Bla...bla...bla....


Ibu: wassalam....tak buat pape...tunggu maghrib ni...bla...bla...bla.....


Dan perbualan berlanjutan (read: banyak konar2 sebelum sampaikan maksud)


Anak: Eh, umi...nak wat cekodok pisang cemana yek?

Ibu: *Mengucap panjang* Abanggggggggg....anak awak yang dah ada anak dua ni tanya macamana nak buat jemput pisang (baca dalam dialek Klate deh!)

Jerit si ibu kepada suaminya....kih kih kih

Anak: *Masih dalam keadaan nak cover line* Eh, bukan tak tahu...tahu...lenyek2 pisang...campak gula  garam...tepung gandum....siap! Cuma nak pastikan betul ke macam tu....hihihiiii

Ibu: Haa....betul lah tu...dah tu napa nak tanya lagi.


Anak: Err...err...sebenarnya nak tanya boleh ke buat guna pisang ni...


Ibu: Pisang apa?


Anak: Ntah. Tapi pisang ni petak-petak.


Soalannya...pisang apakah yang berpetak-petak itu? Haa...jawab! Jangan tak jawab....haha

9 comments:

  1. kak na pun sama nak masak mesti telefon mak tanya....hahahaha

    ReplyDelete
  2. hahaha..kalau benda baru nak masak..ema pun tepon mom ema juga...

    pisang petak?

    ReplyDelete
  3. pisang petak2???...huhuhu tak nampak la pisang apa nih..

    ReplyDelete
  4. adoii tricky question sungguh..grr~ oke give up..mls nk pk..haha~ apa jwpn dia?? =P

    ReplyDelete
  5. kak na..kdg2 tu bukan pertama kali buat, tp sbb jarang2 buat..nakkk jugak talipon tanya....hihihi

    ReplyDelete
  6. Mama ema...haah..pisang tu petak2...nnti la nk google tgok apa nama

    ReplyDelete
  7. Yana...susah kan soklan ni...hehe

    ReplyDelete
  8. pisang petak2?akak lum pernah jmp pisang camtu lg.nnt tunjuk ye?sbb akak biasanya buat cekodok pisang guna pisang emas , pisang rastali atau pisang montel.pisang petak2 klu sedap nak juga akak try

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...