Thursday, September 15, 2011

Panas...Panas Hati! Suka Duka Breastfeeding

Sepatutnya journey breastfeeding ni aku kena catat kt blog anak-anak. Tapi tak boleh tulis kat SANA. Kang besar2 seksok anak2 aku terkejut pulak tengok mama dorang ni meroyan, mencarut..bla......bla.....blaaa

Okeh, settle mukaddimah sopan. Seterusnya mukaddimah kurang sopan!

Bangsa kerja bukan kerana Allah, kerana duit semata, kerana nak kerja mudah dan tak mahu kerja renyah-renyah, maka sesuka hati kau lah nak menasihatkan aku supaya kalau boleh JANGAN BEKALKAN LAGI EBM (EXPRESSED BREAST MILK)!!! (What da helll....)

Cuba bagi aku 1001 alasan, kenapa aku tak perlu lagi bagi susu perahan aku kat anak aku yang BARU BERUMUR 13 BULAN, BUKAN 3 TAHUN PON! 


Adakah kau pernah jumpa mana2 dalil dalam Quran yang menyatakan ibu dah TAK BOLEH bagi susu badan kat anak bila anak tu agak2 nampak macam dah besar sikit (boleh jalan)? Hurm.....buang nama ISLAM kat taska tu boleh tak?

Sia-sia kau bawak nama Taska ISLAM #$E&^T(*&_)(, tapi kalau Quran pon tak khatam....insaf-insaflah!

*Banyak lagi aku nak carutkan. Tapi tunggu dulu. Tunggu hati sejuk.

25 comments:

  1. ni pasal taska anak u malas nak terima EBM ka? tu pasal saya prefer wife saya duduk rumah aja, jadik fulltime housewife..kalau nak kerja balik lepas ni pun, saya suruh dia buat kerja dari rumah/own biz.

    Pengasuh/nursery kat malaysia ni mmg byk yg tak boleh pakai..pemalas nak kasik EBM, alasan susah dan leceh nak panaskan susu lah...budak cirit birit pun malas tukar pampers kerap, penyudahnya nappy rash melampau..byk kes saya jumpa kat klinik macam ni...

    ReplyDelete
  2. Munna...tahap kesabaran ku dijentik2...

    ReplyDelete
  3. Doktor... tak boleh ke kerajaan kita berbuat sesuatu...segenap ceruk nak maju, tapi pokok pangkal yg paling asas which is pemakanan masa bayi tak nak diambil peduli...setakat buat iklan 'murahan' pasal BF kat tv tu tak cukup lg...

    sepatutnya buatkan akta sekali untuk taska bagi melindungi hak para ibu ni..huh!

    kalau sy mampu, sy pon nak duduk rumah je..tp keadaan tak mengizinkan lagi :(

    ReplyDelete
  4. ee..melampau betul..kenapa dia tak bagi..apa sebab ye..tak paham langsung...

    ReplyDelete
  5. meh ai kipaskan yu.. biar sejuk sikit..

    ReplyDelete
  6. taska anak wani tuh reg tak ngan JKM? taska anak mama reg ngan JKM. dorg lagik prefer kami yg hntr anak kecik nih bekalkan EBM byk2. mmg dorg galakkan sbb dorg kata dah termasuk dlm rules JKM. tp mama skang nih EBM pon dah kering mmg takpat lah nak bekalkan lagik even bb br jek 17bln

    ReplyDelete
  7. lor...apsal taska tu,kjaan lagi tgh menggiatkan program bf ni,dia lg tak nak kasi plak..blh buat report ke tak kes camni ek..

    ReplyDelete
  8. mmg susahkan nak cr pengasuh bb bf ni.. akak masih mencari ni kat perlis.. harap2 leh jumpa la sebelum pregnant lagi..sebab kali ni niat nak full bf

    ReplyDelete
  9. tu tandanya kena tuko taska la ye..udoh xnak panaskan EBM segala..sblm ni mmg bg artikel atau rujukan tak pd pihak taska utk cara pengendalian ebm dan kebaikan susu ibu..ssh ni bila ada taska jenis camni..haruslah komplen pd pihak berkenaan jika begini keadaannya.

    ReplyDelete
  10. mmg sakit hati klu kena mcm tu.. kita bersungguh2 nak bagi anak kita susu yg terbaik, sesuka hati dia saja nak suruh kita buat mcm tu.. mmg tak patut betul..

    ReplyDelete
  11. orang taska tu malas nak panaskan susu ibu alasannya kot...

    ReplyDelete
  12. ermmm ,,,, time sy kerja dulu pun cam tu lah .. pengasuh ni ikut suka hati depa ja .. padahal kita yg keluar duit .. taska .. mula2 nak pergi hantar macam2 depa g tau ajar doa la.. ajar solat la .. last .. anak sy asyik demam saja ... bayaq mahal2 .. apa pun tak blehhh ..

    ReplyDelete
  13. sabar la sis........memang dorang malas la tu......

    ReplyDelete
  14. Memang bengang kalau ada org yg mempertikaikan bf anak ni..sabar ye wani..qema pun still bf ammar sampai sekarang ni..Allah dah bagi rezeki susu banyak untuk anak , so manfaatkan lah untuk dia kan.

    ReplyDelete
  15. pengalaman akak nora keje ngan taska dulu..memang akak sedih bebudak yg tinggal kat taska. sayu je tengok..kadang2 yg bela tu ada yang berat sebelah, pilih kasih..akak nora buat kerja ikut naluri hati kasihan mereka..tapi ditegur

    "tak payah lebih-lebih, buang masa"..aduh sayunya akak..akak terbayangkan yang baby2 kat sebelah pula macam mana..ish..

    Taska lain pun mereka di layan gitu. makan pun tak berkhasiat..hari-hari telur je (tu tempat akak kerja la)

    jadi bila akak dah ada anak..memang jauh hati nak hantar taska, berdaftar atau tak..sama je..pokok pangkal niat mereka tak betul.

    ReplyDelete
  16. actuallt nak sediakan susu EBMla lebih mudah. rendam je... tak yah bancuh2. kalo dah malas tu mcm2 reason la diorang bg.

    ReplyDelete
  17. NM02...tenkiu tlg kipaskan...dh sejuk sikit

    cikJue...ntah2 selama ni dia tak bagi pon kan....huhuhuhuuuuuuu

    Mama cyda....entah la...tk pernah check pulak...hurmm...tak pe, nk cuba semak dengan JKM

    mama tims...nk report? mungkin dianggap kes terpencil....

    kak sofya...betul tu...mana2 pon susah nk cari yg tahu mengendalikan EBM dan faham serta ikhlas dgn tugas

    ReplyDelete
  18. Cik Puan Nurul...mula2 mmg rasa nak tukar, tp bila fikir anak2 serasi di sana...tak sampai hati nak mendera emosi anak2

    bukan senang nk sesuaikan diri di satu2 tempat tu kan :(

    ReplyDelete
  19. kak Hanis, tu wani rasa kerajaan jgn sibuk berkempen kat ibu2 je....kat taska2 dorang kena lg tegas la

    ReplyDelete
  20. mamaEma...mungkin la malas tu kot

    halila...dugaan ibu bekerjaya gitu la kan...huhuuu

    Ya...sabar mmg boleh, tp bila melibatkan anak2 rasa sedih sungguh :(

    ReplyDelete
  21. qema...tetek bengkak manjang...rezeki susu mencurah2...dah tu kalau pam buang kejadahnya kan??? bengong lah dorang ni

    akak nora...huhuuuu....gitu ke perangai org2 taska ni?

    adess....sadis la :(

    ReplyDelete
  22. baca komen2 kat sini rasa bersyukur pulak anak akak tak dihantar ke taska..

    ReplyDelete
  23. bukan semua tempat sesuai untuk anak kita.. sabarlah.. kalau boleh tegur.. tegurlah.. kita dapatkan perkhidmatan dia, kalau rasa tak boleh ditegur suruh dia tutup je..

    ReplyDelete
  24. bengang je baca entry niii

    tak paham ke mengong !! susu ibu tu kan yang terbaikkkk
    kita mesti nak yg terbaikkk je utk anak tu

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...