Sunday, May 29, 2011

Sindrom identiti penulisan di Blog

Salam pagi Ahad semua... Mesti syok kan cuti. Macam aku, memang super duper syok hari Ahad ni sebab hari Ahad je aku ada masa sepanjang hari dengan suami dan anak-anak....hari-hari lain tak de. Sabtu pon sama, keje gak hapday. Bila la aku nak jadi bos sendiri ni...

Tetiba pagi ni aku terdetik nak tulis pasal identiti penulisan. Dulu-dulu masa remaja, kita sering dikaitkan dengan mencari identiti diri kan. Blogger pon tak terkecuali sebenarnya. Sapa yang ada identiti tu aku tengok memang buleh pergi jauh. Tapi kalau jenis tak istiqomah (cam aku ni lah), memang tenggelam timbul je la yang aku tengok (dan dah merasai)....

Blog-blog ni bagi aku memang ada identiti sendiri, means mereka statik dengan cara penulisan masing-masing dan konsep asal blog. Dan jarang-jarang sekali tersasar dari landasan. Contohnya:

-Ben Ashaari (err...kategori apa ek?)

-Dapur Tanpa Sempadan (blog masak-masak)


-Aidid Muaddib (penentang MLM)

-KakChik@Ella (ala2 catatan diari ringkas)

Hurm....tu blog orang, blog aku sendiri? Entah! Tapi kan... aku rasa aku ni memang tak penah istiqomah dalam setiap hal. Baik dunia maya atau realiti. Mudah sangat terikut2.. Cemana ek nak elak???

Contoh dunia realiti:

Dulu aku giler kumpul setem... pastu baca novel pulak.... pastu menjahit...pastu boring, berbalik kumpul/baca novel....pastu giler kan felt craft....sibuk2 buat buku...eh, terjebak dengan menjahit pulak.... Tengok orang buat kraf, aku korek2 dalam lemari buat felt kraf semula...

Apa aku cari nih???

Korang macam ni tak?

14 comments:

  1. at least ada jugak buat somethin.. saya sampai takde masa langsung utk diri sendri.. so masa utk diri sendiri hanyala menulis blog.. the rest habis kat keje.. rumah.. masak.. huhuhu..

    ReplyDelete
  2. kita apa yg terlintas di kepala
    itu yang kita tulis...

    takpe yang janji kita tak copy
    n3 orang sudah kan :)

    ReplyDelete
  3. blog akak citer hal semasa yg ada kaitan ngan keluarga, kwn2 dan hak keje..

    setiap n3 hanya utk berkongsi peglmn kpd semua pembaca..

    ReplyDelete
  4. Chekgu Azrine, kdg masa tu mmg tak de...tapi paksa jugak diri ni...hihi

    ReplyDelete
  5. LM...serba serbi ada ok..janji gaya penulisan tu sama...trade mark :)

    ReplyDelete
  6. kak ati...yeszaaa...betul tu...

    ReplyDelete
  7. kak sarah-najwan...wani pon camtu jugak la... :) tp kadang rasa cam tah pape je entry...hihi

    ReplyDelete
  8. xpe, wlu mcm trademark astro 'mcm2 ada"...yg pntg kita selesa dgn apa yg kita tulis.
    tiap org ada k'istimewaan msg2, sy pon mcm awk gaks...hehe!

    ReplyDelete
  9. kakNo pun tak khusus tp banyak hal pesonal la kot hehe..

    ReplyDelete
  10. akak pun men belasah ja..
    rasa2 nak kongsi..
    rasa2 nak patri kat blog ni..
    terus wat n3..
    boleh gitu?!

    ReplyDelete
  11. rose...sama lak kita ye...hihii

    main tarammm je :)

    ReplyDelete
  12. kak No...kita ibu2 ni rasanya byk sgt mende nak citer kan :)

    ReplyDelete
  13. kak Sofya, betul2...rasa nak share je...terus menaip!

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...