Thursday, December 29, 2011

Bisul boleh berjangkit ke?

Tak tahu nak klasifikasikan sebagai apa... mula2 dulu kakak yang kena, hampir separuh kepala dia naik bintik2 ada nanah...then dah pergi pakar...sapu  ubat 2 hari da ilang...

Lebih kurang 2 minggu lepas tu, nampak bintik yang sama naik kat adik...tapi tak sebanyak kakak la...ada 1-2 je kat kepala dia. Aku pon apa lagi...belasah sapu ubat yg sama, tapi tak baik-baik...the next week naik pulak kat pipi dia, 2-3 bijik macam jerawat...tapi gatal agaknya asal nak kering dia kopek..berdarah semula...kering...berdarah...kering lagi...berdarah lagi....tapi aku sapu je ubat tu.

Sampai la adik misi aku balik kampung, bising dia tengok aku tak jaga leklok...then dia plasterkan tmpt kena tu, b4 tu buh ubat dulu...so far macam nak ok dah....

Sekali..............

Naik kat tangan aku pulak! Ngeee....sakit giler kot...baru aku tau mcmana bujang aku rasa :( Sekali tengok macam bisul. Tapi boleh pulak nenek aku kata kudis malam? 2 hari lepas, naik 1 lg kat tangan...



Nampak macam sikit je merah nya kan? Tapi pantang tersentuh, boleh bersilat aku dibuatnya menahan sakit tu!- masa mula2 nak naik la, now dah ok sikit....

Semalam....naik dalam mulut pulak! Dan bujang aku dapat 1 lagi kat pipi :( 

So, mode aku hari ni tak leh senyum.....sakit :(

Semalam dah bawak bujang tu g klinik. Doc bg ubat sapu ngan antibiotik je...untuk aku jugak...

Now am waiting untuk sembuh :(

17 comments:

  1. mungkin sebab kudis tuh dikopek ngan jari dan pastu jari tadi gi pegang tmpt lain.. tu yg jangkit tu.. hhhaaa.. tp konfuizz lak kalu jangkit kat org lain.. hahaha.. sabar je la

    ReplyDelete
  2. kalau tak silap aku dalam nanah tu ada bakteria..so kalau sentuh2 dengan tangan terkena kat bahagian lain kulit boleh jangkit pulak..

    kena mandi dengan sabun antibakteria..selalu basuh tangan semua la..

    ReplyDelete
  3. tak pernah dengr pulak penyakit bisul gini..memang bisul ke??

    ReplyDelete
  4. kudis buta memang sakit giler....pnh kena dulu...klau tgk mcm biasa2 jer...tapi sapa yg pnh kena tahu lah mcm mn sakitnya...huhuhu...

    ReplyDelete
  5. bisol ni kalo kene mmg sakit bedenyut2.. kalah sakit dapat jerawat.. smoge cpt sembuh..

    ReplyDelete
  6. bisul rasanya tak berjangkit...kudis la kot..

    dalam mulut? ermm susah nak jawab nih! haha..

    xpa2 penghapus dosa kecil gk tu =)

    ReplyDelete
  7. mcm mana boleh kena bisul tu ye..x ty doc? hee hr tu ujang pn ada kena bisul..tp idak pulak berjangkit dgn sy..naseb baekk! =)

    ReplyDelete
  8. maybe bisul (abscess), maybe impetigo...kalau impetigo mmg mudah berjangkit

    ReplyDelete
  9. ntah laa kak sy pun tak sure ini masuk ketegori penyakit berjangkit ke x..hehehe

    Regardsm
    -Strider-

    ReplyDelete
  10. salam wanie syg..

    akak pernah kena bisul masa peknen anak sulung dulu.kecik tp sakit ..huhu.mmg berjangkit2 dr satu tempat ke satu tempat.baik sini tumbuh sana.rasa nak tenyeh2 je..


    byk kali gi klinik tak baik2, last2 mak akak bg daun keledek, kami ramas2 dan tekap pd bisul.2 hari dah baik dan tak berulang lg dah pastu.wanie cuba gi klinik lain dulu ke..huhu.

    ReplyDelete
  11. darah kotor kot?sori akak pun tak pandai sgt bab ni

    ReplyDelete
  12. pena kena.sakit ni..errrrrrrrrrrrr

    ReplyDelete
  13. yg ada air ke wani?
    kalau pecah berangkit kat tmpt lain.
    semoga cepat sembuh :)

    ReplyDelete
  14. get well soon kak wani..!! nak kita tlg picitkan bisul tak? heeee~

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...