Breakfast aku pagi tadi, tapi asalnya dinner semalam...kih kih kih...belasahhh...selagi tak basi...ahaks! Eh, tapi kan aku punya tebiat sayang makanan ni memang sejak azali lagi... Yang paling aku tak leh lupa...masa kat matrik Tangkak dolu2...
Mak pada rumet aku ni bawakkan makanan, tapi sebab dah kenyang tengahari tu...kitorang simpan sampai ke malam. Lepas tu bila dah malam...aku pandang dia....dia pandang aku....
Suap masuk mulut...saling berpandangan lagi....tapi sambung suap lagi dan lagi....
Dekat2 nak suapan terakhir tu, baru aku bukak mulut...
"Eh...aku rasa makanan ni nak basi dah....tapi sayang lah"
"Haah kan...macam dah tak elok je..."
Tapi....aku ngan dia pun ngap lagi!
See...punya lah sayangkan makanan! Alhamdulillah...perut masing2 tak meragam.
*Jangan amalkan kalau tak biasa...haha*
Berbalik pada spaghetti tadi, ni memang buatan rumah sepenuhnya tau, atau orang kata 100% home made... Aku buat rencah sendiri. Haritu terbaca kak Nani @ mak hanis zalikha ada share, tapi ingat2 lupa resipi dia cemana. So, aku buat versi sendiri.
Bahan-bahan:
1/3 paket spaghetti halus
3 bijik tomato
Oregano
1 bijik bawang besar
Beberapa biji bebola daging.
Cara-cara memasak:
1. Tumis bawang besar yang dipotong dadu. Bila agak-agak nak garing, campak bebola tadi...masak lebih kurang.
2. Campak pulak tomato yang telah dipotong dadu. Then tambah air sikit. Biarkan sampai mendidih/kuah pekat.
3. Taburkan serbuk oregano, masukkan garam. Dah siap.
Simple kan? Resipi ni ngam-ngam untuk 3-4 orang makan. Tengok tangki lah saiz macamana. Kalau tangki besar-besar, 3 orang pun tak cukup.
Suami aku kata sedap! hihiii...........
Nota kaki: Bukan semua makanan aku suka makan yg dipanaskan 2-3 kali ni. Kalau jenis bersantan, memang aku tak layan.
campak2 tu yg sedap......
ReplyDeletewalaupun campak2 tpi nampak sedap :D
ReplyDeletesy pn mmg diajar jgn suka2 buang2 makanan..selagi x basi, elok lg makan je bg habis..mmg depends on makanan jugak kan nk panaskan smpi 2-3 kali nih..kena tgk prot memasing jugak..hihi =)
ReplyDeleteMama kc kata kalau syg makanan nnt rezeki kita murah. InsyaAllah.
ReplyDeletesamalah menu kita, nyum nyum
ReplyDeleteelakkan pembaziran.. sebab tu kat rumah hanya masak menu yang kena dengan selera anak-anak agar tidak membazir..
ReplyDeletebola dagingnya menyorok kah? keh keh~~
ReplyDeleteBujal...dah kena limpahan tomato, tersembunyi lah dia
ReplyDeleteanak2 Mas memang suka spaghetti! dah buat simpan dalam peti, pastu panaskan je bila nak makan...
ReplyDeletesimpan lama pun takpe janji tak basi..
rajin tu masak sos
ReplyDeletekak ati buat yg ready made jeh :)
Kalau berkenaan pasta.. tetap layannn heheh..
ReplyDeletesy juga penggemar speggeti..
ReplyDeletehihi, dah nak basi pun ngap je ya wani...
ReplyDeletekenangan dulu2 lah kiranya ni ya..
tp spaggeti tu mmg nampak yummy.
Akak suka, tapi en abang tak suka spaggetti ni, kata dia makanan omputih, tak masuk tekak jawa ni..haha
campak2 la sedap..hehe
ReplyDeleteklu sup2 lg tak sedap simpan2
samalah ngan cik ina, kalau simpan balance makanan dalam esbok tak sampai dua hari dah buang, lauk bersantna pun cik ina kureng. sedapnya spagethi tu, dah lama cik ina tak buat.
ReplyDeletebaru buat juga semalam....buat utk dinner, dan sambung lagi untuk breakfast ;)))
ReplyDeletejiran den suka bagi makanan ni...tapi tak leh masuk aaa..tekak org kampung kot....ahakz....selalunya...wife jer abiskan...
ReplyDeleteberselera pulak nampak spegetti tu..kena buat ni...
ReplyDeleteKalau rjin mengolah mesti sedap. Tapi yg versi hampir basi baik jangan amalkan lain kali...:)
ReplyDelete