Ragam Keluarga Inchik Moza

Thursday, June 13, 2013

Tips Bercuti Ke Langkawi Part 1

Okeylah...setelah seminggu korang dok tengok cerita Langkawi je kann... maka marilah kita ke konklusinya. Entry ni aku sediakan sebagai panduan untuk korang yang nak bercuti di Langkawi. Mengambil pengalaman aku sebagai pedoman untuk yang lain. Skema.

  1. Booking Hotel
    • Okay, when it comes to hotel.. Korang yang kena decide percutian yang macamana korang nak. Santai2...tak mo sesak kepala? Carilah resort2 yg jauh sikit dari tempat tumpuan ramai. Nak suasana kampung? Gi cari homestay. Nak shopping aje? Duduk diam2 di pekan Kuah. Nak banyak2kan aktiviti pantai? Stay di area Cenang atau Pantai Tengah.

    • Bila masa yang sesuai nak booking? Last minute pon boleh kalau time yg dipilih tu bukan peak hours. Tapi kalau nak gi time2 cuti sekolah atau public holiday, make sure booking 1-2 bulan sebelum atau lebih advance dari tu! Then only korang dapat yg menepati bajet (macam aku lah - bajet ciput).

    • Nak booking kat mana? Okay, ni cara aku - memandangkan aku tiada kad kredit, maka agak susah nak book di web terkemuka macam agoda. Ada juga aku surf blogger buat review katanya boleh, tp aku cuba macam tak berjaya... So, kaedah aku is - korang cari hotel yg berkenan di agoda tu/web apa2 je lah. Then search di google maps, kat situ nanti biasanya akan keluar phone number hotel. Call untuk phone booking :) Tu je cara aku. Tapi tu la - kebanyakan hotel mintak kita book kot agoda jugak. Ikut luck lah kan. Mujur deals aku dengan Sweet Inn dan Langgura Baron tu simple je - sbb resort/motel bajet je kot. maka urusannya mudah je.

    • Next, kalau nak jugak booking guna debit card - search la kat google..hehe...ada web nya...airasiago kot. Tapi pilihan hotel terhad lah.

  2. Aktiviti di Langkawi
    • Island Hopping - macam yg aku bagitau before, better jangan ambil pakej ni di pekan Kuah kalau korang stay di area pantai Cenang - sbb harganya mahal. Di Cenang bersepah pakej RM 25 per adult ditawarkan biarpun waktu cuti sekolah.

    • Cabel Car - aku tak pergi sebab anak2 dan mak anak gayat! haha...tp dari apa yg pemandu bot masa gi island hopping tu inform, kalau hujan better awal2 lagi tak payah pergi sebab cabel car takkan beroperasi.

    • Melawat Makam Mahsuri/Beras Terbakar/ Tempat Minyak Gamat - Cuba rancang utk melawat ke tempat2 ni pada 1 masa...kira sekali harung je. Rujuk peta.

    • Underwater World - terletak di Pantai Cenang.

  3. Tempat Makan
  4. Tempat Shopping
No. 3 & 4 tu coming soon lah ye... ada keje sket, tak leh nk fokus bercerita...ekekekee





15 comments:

  1. ko sama mcm aku, kami laki bini tak pakai kad kredit, jadinya susah nak book thru agoda atau website lain...

    jadinya booking thru phone call je la...

    ReplyDelete
  2. nak pi lagi bila mikhail umur 5 tahun..hahah

    ReplyDelete
  3. eloklah share...boleh lah kita godek2 dulu sebelum g..

    ReplyDelete
  4. wah kasi tip lagi, bagus2 kat kepala ni lau g langkawi nak soping jek tu tak sampai2 pk bajet xcukup haha

    ReplyDelete
  5. serius lama gila tak pergi langkawi.. boleh guna tips ko ni nanti kalau nak pegi..

    kadang2 bagus book online tapi ada masa lebih baik cari on spot.. masa aku pegi redang dulu aku book online. tapi masa nak pegi london dulu aku tak book pun terjah je. nasib baik dapat deal hotel murah tapi cantik sbb diorang tengah renovate..hahaha...

    ReplyDelete
  6. rasanya pilih homestay ag jimat rasanya.. :)

    ReplyDelete
  7. yeay..saya pun memilih sweet in motel tuk ke langkawi 28 sept nih..thk u for the tipss

    ReplyDelete

  8. Assalamualaikum Tuan/Puan.


    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum... maaf yer tuan punya blog, nak bg info pasal satu lagi aktiviti yang best di langkawi iaitu di KILIM KARST GEOFOREST PARK.. tampat yang sangat menenangkan dan sangat mengujakan bagi yang sangat mencintai keindahan alam semulajadi.. for more info boleh singgah di FB kami Jom P Cuti.
    sempena cuti sekolah ni kami ada special price..

    ReplyDelete
  10. salam kepada sesiapa yg ingin ke Langkawi cuti nie.. sy ada homestay btoi2 tgh pekan kuah.. 3 bilik full aircond,, pantry.. ruang tamu.. semalam hanya rm250.. 2 mlm ke atas hanya rm210.. keistimewaan homestay ini adalah hanya berada dpan bangunan haji ismail groupp.. so leh jalan kaki jew.. dekat dengan uptown utk anda cuci2 mata mlm2 tgk beli mkanan n pkaian.. kalau dtg hari rabu n sabtu berdakatan psar mlm.. kedai mkan hanya bersebelahan sahaja!!! selain itu dekat dgn bank islam maybank cimb bank ~yang menariknya ialah anda akan mendapat include sekali pakej mangrove hanya rm180 sahaja satu bot yg anda xkan dpt kt mna2.. krn depa akn bg rm250... ~island hopping plak hnya rm230 satu bot !!!! mesej atau kol trus na untuk penempahan 0134569984

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...