Thursday, June 6, 2013

Day #2 : Beras Terbakar dan Makam Mahsuri

Fuhh..mmg marathon sungguh dengan entry di Langkawi ni...ehh, ke mana kita kali ni? Ohh...lepas pekena Laksa Power tu kan... dah sejalan orang kata, so panjang langkah ke Beras Terbakar. Seingat aku dulu2 which is 15 years back... Beras Terbakar ni ada rumah ni aje.. tak de yg jual2 tu...ke aku silap?

Btw, mmg terkejut sgt tengok tempat ni...kira dah pesat jadi tempat pelancong beli cenderahati kan. Tapi aku tak beli apa2 utk diri sendiri. Beli 2 pasang baju utk anak2 dan selai tshirt utk tok laki je. Pastu 3 keping Fridge magnet nak bg orang.


Nama kemain lagi Beras Terbakar. Tapi simboliknya cinonet ni aje...kikiii... tu haa...sepinggan beras yg terbakar ada dalam cermin bawah ni.


Abes di Beras Terbakar kitorang zasss plak menjejak Makam Mahsuri... Ini kali ke 3 aku ke sini.... |Fuhhh....again sgt impress dgn pembangunan Langkawi...dah maju rumah mahsuri ni weeiiiii... 


Dulu seingat aku sekadar ada rumah ni je dan barang2 pameran duk dalam rumah ni.


But now... since tempat upgrade...tiket pon dah up... RM 7 per entry utk adult. Kanak2 lupa plak sbb anak2 aku 2-2 tak perlu bayar. 

Dinamakan Kota Mahsuri



benti rehat jap sebab hero tidooo....tak mo bangun...huhuuu


Sebelum sampai ke rumah tu, korang akan lalu dulu tempat pameran. Ni yg bezanya...dulu2...pameran dlm rumah mahsuri tu terus. But now diasingkan dah.



jalan menuju ke rumah mahsuri...




Lepak dulu bawah rumah...


Aku ada gambar kat tempat ni kira2 7 tahun lepas! Masa tu pon pakai baju pink...kali ni pon tshirt pink jugakk...kebetulan. Nanti nak cari balik la kt mana album tu. Almaklumlah dolu2...kamera kodak, amik gambar pastu gi cuci... adalah albumnya ye takk....




Tiga beranak ni sempat basuh muka guna air telaga... aku tak. Sbb panas2 ni takut berpanau plak...ekeke.. Utk anak2 tak sempat nk tegah papanya dh basahkan...


Alfatihah. 
  

*Tetiba teringat masa form 2 dulu aku menggilaaa kumpul gambar Wan Aishah, generasi Mahsuri yg ke tujuh...sebab aku rasa dia cantikk sangat - dan umur kami sebaya!






10 comments:

  1. 15 dah tak jengah tempat2 ni.

    ReplyDelete
  2. dulu-dulu boleh kutip-kutip beras terbakar tu..
    dah habis kena kutip dek pelancong rasanya!!

    ReplyDelete
  3. Mak pergi ke Langkawi kali ini betul2 - duduk/tidur/mandi kat hotel, kemudian ke Hj Ismail Group (HIG) dan swimming pool je...

    ReplyDelete
  4. masuk sini bole bayang mashuri ni...
    last datang pun 2010...
    rindu nak datang lagi...

    ReplyDelete
  5. saya masa pergi tahun 1996,perigi mahsuri tu lantainya masih berumput..pergi pulak tahun 2006 terkejut tengok dah berlantai simen.wah dah banyak betul berubah,ye.dulu masuk je rumah mahsuri semua barang dalam tu.teringat masa ambil foto tepi rumah,tempat ketuk beras tu apa ek namanya he3...baguslah ada ruang pameran nampak meriah sikit.

    ReplyDelete
  6. Akak sangat suka pergi Kota Mahsuri. Masuk muzium tu, baca ceritanya, menghayati video drama Mahsuri tu...memang rasa macam di tarik semula ke zaman tu.

    ReplyDelete
  7. waa bestnyer...saya kalo pi saner mesti nak nyoping pinggan ngan coklat

    ReplyDelete
  8. Memang banyak tempat yg telah diperbaiki dari keadaan dulu-dulu. Kalau dulu beras terbakar memang ada beras hitam dia tau dan tak ada lah kurung macam sekarang. Sama juga perigi tak ada simen tapi sekarang dan bersimen. Nampak cantik tapi dah tak natural..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...