Akhirnya... sampailah ke entry percutian yg terakhir...hari yg ketigabelas. Tapi korang perasan tak hari-hari terakhir ni percutian dihabiskan di ceruk dapor uols...hihihihii.. Kalo sehari sebelumnya, sebok mengcrepe untuk Durian Crepe Mudah Giler ni... hari keesokannya aku menggila dengan tiramisu pulak...
Alkisahnya lepas terjebak tengok si Wani, anak abah angkat aku la (yang GILER KAROKS ni) mudah sesangat dia buat... So, aku pon masuklah ke dapur untuk try sendiri... Jom tengok bahan-bahannya dulu:
Cream cheese 500 gm
UHT/Diary Whipping cream 250ml
Susu pekat setengah tin. Ketiga-tiga bahan ni dicampur bersama dan putar hingga lah sebati (sampai cream cheese tak berketul lagi). Settle bahagian pertama...
Ni bahagian kedua pulak. Hanya memerlukan biskut tiramisu ni (gambar dari blog mamatisya.blogspot.com) dan juga serbuk koko.
Bancuh serbuk koko dengan air, jangan terlampau cair...nanti biskut cepat lembik. Salut biskut ni dengan bancuhan serbuk koko td. Lepah tu susun la macam gambar ni pulak... Based dengan biskut yg disaluti bancuhan koko tu dulu... Lepas tu letak adunan cream cheese se layer. Pastu susun lagi biskut tu... ikut lah ketinggian bekas anda tu ye...
Dan untuk toppingnya... kalau cara saya, ayak serbuk koko ke atas kek ni supaya tak nampak serbuk yg ketul2 kalo kita main tabur gitu je kan.... Pastu sejukkan jap lam peti....Siap! Mudah kan?
Itu lah dia ending cuti-cuti saya.... Nak order? Boleh! Sedia ambil tempahan.....hahahaa
memang senang dan sedap kan..kegemaran seisi umah tiramisu neh
ReplyDeletenk buat jugakkkk
ReplyDeleterajinnya...masak-masak..
ReplyDelete"salam wani..hehe..lama tak jenguk di sini..sihat hendaknya k..pasal masak memasak ni kalau rajin semuanya mudah ..nak dgn tak nak jer kan..resepi pulak zmn skrg ni senang jer cari kat tenet jer.."
ReplyDeletehaihh..ko saje je kan..aku da lama teringin makan benda ni..hahhaa..
ReplyDelete